February 5, 2013

X semuanya Borrrrring


Hye & Assalamualikum

last week "weekend" aku ade join 2 contest ni ( segmen blogger), tapi takda satu pun yan mengena.. so aku masih dalam mood berkabung *perlu?? .  Jadi aku teruskan kehidupan dengan minggu yang sedikit relax minggu ni... sebab takda bnyak kerja. Meja pun takda dokumen2 yang perlu release, cume satu due je la.

Ok entry kali ni nak gosip2 sikit tentangaku pergi betong last2 week.. Untuk meeting " PENCAPAIAN UNIT KESELAMATAN & KUALITI MAKANA DAN POA 2013 BAGI PERINGKAT NEGERI SARAWAK" motiff nak capslock bagai kannnn... haha.

Seperti entry aku sebelum2 ni ty... dari tempat aku ( Tanjung Manis ----> Betong m) ambil masa 4-5 jam driving. Aku bertolak hari isnin, sebab selasa baru mule meeting smpai Rabu petang.. Isnin tu dalam 11 pagi macam tu aku bertolak dari tempat aku ni.. dan transit di Sibu ( untuk makan dan unutk berkonvoi dengan staff sibu yang turut hadir dalam meeting tu )

Bile smpai je sibu terus kebulur cari tempat makan, aku telah memilih makanan yang betul2 boleh buat aku kenyang untuk bekalan 2-3 jam driving lepas ni *over nak mamp..


Cheese Baked Rice 
( marbelesssss beb... cheezy & lot's of chicken )



Where u can get it??? only in sibu..#cewahhh... Aku mentekedarah dekat Red Carrot Cafe... kalau korang masih ingat aku ada buat entry Red Carrot Cafe sebelum ni. actualy aku ni regular customer kat sini, Lamb Chop die SUMPAH sodapppp.. size die besar giler. Aku suke tempat ni sebab tempat die relax, berpatutan & bersih!!



----------------------------------------------------------------------------------------------------------




So lepas dah kenyang tu, agak tidak molek untuk membiarkan tekak aku ni tidak menelan pencuci mulot... So aku rase mcm nak bende2 sejuk, lembut2, cair di molot... yerrrr betol Tutti Frutti. Al malang sekali, mane ko nak cari bende alah tu kat sini *SEDIHHHHH. SO aku cari la yg seakan-akan 




Igloo

OK bende konsep mcm ABC, yang kene gune mesin pengisar tu... cume yang membezakan . Kalau ABC gune bongkah AIS.. bende alah ni Gune Frozen yogurt ( mcm ais ) then die kisar... so frozen yogurt ni bnyak la perisa.. sile pilih ape2 perisa then die ade topping sendri OK!



---------------------------------------------------------------------------------------------------------


Lepas agak2 dah complete meal aku tgah hari tu, staf dari sibu pun dah ready nak memulakan journey kami ni... so let's rumble everybody. FYI travel by car kat sarawak ni amatlah mencabar.. kiri kanan Hutan, if something bad happen dengan sape agak2 aku nak mintak tolong??? kalau aku Morgana boleh la aku antar pesanan gune burung gagak je... aku ni hanya manusia yang lemah. SO sebab tu la kau memilih untuk berkonvoi. ANd one morething yang korang kene NOted bile nak Drive kat sarawak... jalan die sedikit "adventure" jalannya BerTar.. cume die gelembung ok!! *maybe sbb faktor tanah. Dan kalau jalan berbukit tinggi tu.. perghhh sile perlahan, kalau tak ke gaung la anda.

SO setelah berjam Drive smpai la ke Medan Hotel ( tempat mesyuarat diadakan ) so dekat lobby hotel tu dah riuh dengan suare2 staff kesihatan seluruh sarawak... yang lame tak jumpa *u know la kannnn. Bile dah dapat je kad bilik.. ape lagi, terus laju2 naik lift nak masuk bilik nak rehat2 jap.

FYI, betong bukan la bandar or tempat pelancongan.. ia hanyalah pekan kecil, *smpai sekarang aku tak paham kenapa meeting tahunan buat kat sini, tahun lepas kat Bintulu. So Medan Hotel ni lah paling Grand dekat betong ni*walaupun tak la gah mane pun... Yerlah bersesuaian dengan tempat, takkan nak hotel pullman, hilton dekat tempat macam ni kan???


Jum check IN!
( walaupun medan hotel... pakai touch n go wokeyyy ) haha



Ok ini untuk bilik seorang ~ ok la kannn selesa.





Actualy dia bnyak jenis bilik... so korang pilih je ok~


SO aku pilih yang RM70/per night  itu... sebab aku suke katil luas2 skit hahaha


SO sepnjang meeting ni, yang aku ingatkan borrring 24hour's tu.. ternyata salah, sbb jumpa semua kawan2 yang lama dah tak jumpe... sgat Best ok! hilang strees meeting yang 8 pagi - 5 petang selama 2 hari berturut-turut tu...

Setiap malam makan sama2 hilang bercerita itu ini, gosip itu ini.. owhhh tak sabar nak meeting ramai2 lagi*ehhh motipppppp, kau tak hgengat report2 n slide2 show yang kene sedia sebelum tu #fengsan.

Dalam waktu meeting tu.. few part je aku suke... yer waktu MAKAN hahaha.... So disebabkan hotel ni takde kitchen so kami  pihak penganjur telah memberi kepercayaan kepada cafe sebelah hotel ni untuk menyediakan tea break ( 10.00 a.m ) lunch (1.00 pm ), tea break (4.00pm ) sepnjang meeting tu berlangsung... komen ak ttg makanan yang disediakan ... boleh la .



Lepas tu aku diperkenalkan dengan satu jenis kuih tradisi bumi sarawak.. ni first time

KUIH SELURUT
yang pnjang itu


 Kuih ni dikabarkan dari tepung dan gula merah... *taste die like puding kastard, perisa gule merah #ermm boleh la



Ok ni muke waktu makan Bubur tawar nak mampuihhhh.... i Is tau la uoll nak serve unutk staff kesihatan, tapi  tak perlu la tawar gile bubur kacang hijau ni..*perli sgattttttt

so meeting pun tamat dalam jam 5 petang pada hari rabu.. so bersurai, ada yang pulang ke tempat masing2 petang tu jgak.. ye lah yang mana dekat2 tu.. untuk macam aku dan daerah2 yang lain yang jauh2.. kami memilih untuk stay semalam lagi kat Medan Hotel ni

So esok tu aku tak lepas kan peluang untuk breakfast dengan kawan2 dari zaman kolej sehingga la dah kerja, siap kene cmpak kat sarawak ni.. sebab taktau la bile boleh jumpa lagi kan



 Seriously aku lama gile x makan nasi lemak... so kalau pergi mana2 yang ada jual nasi lemak confirm aku menjadi pilihan aku.. kat sini susah sikit nak cari nasi lemak... kalau ada pun SEDIH rasa dia.

NASI LEMAK : RM3.50
haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa paling mahal kat semenanjung aku rase 2 hengget la satu set,without extra lauk pauk. tapju lege rase die sedap..
lepas salam-salam.. tu aku pun drive balik






tiba,tiba.......................................................

 
aku terperasan kelibat Putra Jaya dekatBetong.. belive it or not???? sile lah belive


atas bukit tuuuuuuuuuu.....



Soo aku dengan gigih cri jalan macam mana nak ke situ... atlasttttt jumpe

kawan aku cakap, ni Pejabat Daerah..lebih kurang macam tu la.





ok la smpai sini sahaja gosip aku kali ni.. bye ~

* susah habak hang.. gune iphone, nak transfer data pon kene google u-tube... aku still berexperimnent mcam mana nak jadikan lagu as a ringtone.... susah habak hang. sape2 tau.. sile tinggal kan pesanan di bawah. # stakat link u-tube tu.. aku dah try tapi tak boleh... pengalaman sendiri lagi baik ok~


Thanks for reading  :)


13 comments:

  1. makanan2 dier mmg mabeles semuanyer dik!

    ReplyDelete
  2. x penah rase makanan sarawak....maybe boleh try lain kali...hehheehe..

    ReplyDelete
  3. uniknya mknan tu...rsa cm nak ja skrg..haha

    ReplyDelete
  4. selurut? seyes, aku pun first time dengar ni, tanya member aku orang sabah dia pun taktau,patutlah ni makanan sarawak. oklah tu ada putrajaya dekat betong, singgah alamanda tak? heheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. try gak cari almanda.. celah mane ntah, xjumpe plak.

      Delete
  5. Wah...dari nak start jalan hingga ke nasi lemak .....hehehe.
    Entri yang menarik bro..

    ReplyDelete
  6. salam chef ikhwan
    Pekabar?maaf lama ta x dtg.

    P/s ta dah tukar gmbr pd profil blogger.harap maklum

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. bukan ade kesan ke kalau kite jailbreak.. means: bad effect la kat phone??

      Delete
  8. selurut tu dulu pernah jumpa kat kuching tapi takut nak makan...he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. aihhhh.. sayangnye..... tapi xla sedap mane pon~

      Delete