July 23, 2012

Badak Berendam untuk Berbuka Puasa

Hye & Assalamualaikum

Seperti yang dijanjikan tadi, second entry haruslah Entry Resepi Kan?? ( teruja tak?? ) hahahahha. Seperti tajuk di atas, Harini kita akan masuk ke kelas " Kuih Badak Berendam ". So ape lagi tunggu sila la cari badak kat mana2 hutan untuk dibuat kuih ni. Ok la aku dapat resepi ni setelah menelefon Bonda tercinta di Ipoh tu.. bertanyakan khabar berita ( actualy more to.. mak berbuka ape hari ni?? Lauk ape?? Kuih ape?? )hahahah maklum le kakak aku balik untuk first n second ramdan n Confirm la mak aku masak macam nak lingkup dapur kan.. Ialah cucu2 balik ( rindu nye nak gaduh2 ngan anak sedara, tggu la korang.. aicu balik raya nanti... confirm sorang2 aicu buat korang nangis ) hahahahha.

                                         


Bile mak aku tanye aku makan ape?? aku jawab dengan nada habis sedih  nasi goreng sardin dengan telur mata je ( untuk first ramadan la.. ) second ramadan korang tau kan.... sile KLIK SINI kalau nak tahu ape jadi bile ramadan kedua. Lepas tu Mak tanya kalau nak makan sangat.. badak berendam mak bagitahu resepi nye... AKu pun teruja gile, so aku cakap ok la bagitahu je.. kalau ewan ada masa ewan buat ( dengan nada habis sedih..mintak simpati ) muehehehe.. Terus aku teringat nak buat badak berendam harus ada Pengukus !!. aku cakap la " ewan mana ada pengukus" takkan semata-mata aku nak masak badak ni. aku nak beli pengukus...Tak Kuasa Ok. Lepas tu mak cakap kalau masak atas dapur pun boleh... Macam satu sinar baru bile aku dapat tahu... mak aku pun bagitahu A-Z... yeahhhhhh aku sayang mak ketat2. Badak berendam my pebereeet tau kalau pose2 ni.


JUM KITE MEMASAK !

seperti biasa kene la cari bahan2 nye dulu, So dah nama badak berendam kan... pegi cari dan sembelih memana badak yang korang jumpe. Kalau tak jumpe jugak badak... aku bagi satu rahsia macam mana nak buat Badak ok. JUM

Bahan - Bahan :-

  • Tepung Pulut
  • Tepung Gandum
  • Pewarna Hijau / warna warni pon boleh ( cume takut korang rase comel sgattt smpai sayang nak makan)
  • Air
  • Gula Melaka
  • Santan
  • Gula pasir
  • Garam

BAHAGIAN A ( cara nak buat Badak )

Proses 1
  1. Campurkan Tepung pulut Satu cawan & Tepung Gandum 3-4 Sudu kedalam satu mangkuk
  2. Tuang sedikit pewarna ( setitik dua )
  3. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli adunan


 Pastikan Ulian anda jadi macam kat bawah ni


See bersih kan mangkuk aku, kalau bersih macam ni Ulian anda. kire betulla tu

Proses 2

Masukkan Gula Melaka kedalam Badak
(Dekat tempat aku ni diorang panggil Gula APong, dan malang sekali Gula nye semua berbentuk paste. Kalau nak buat kuih ni lebih bagus guna gula Melaka yang bentuk bulat2 tu,.. tapi dipotong kecik2 untuk dimasuk kedalam Badak anda)





Ambil skit dari adunan asal Dan bulat kan, lepas tu tekan ditengah




 Lepas tekan, Letakkan Gula Melaka/Apong tadi




 Lepas tu tutup badak anda,dan bulat kan kembali adunan ( PASTIKAN TIDAK BOCOR)


Dan Sebelum diletak dalam pinggan.. sadur kan Badak ni dengan tepung2 sikit.. supaya die tak melekat kat pinggan.







BAHAGIAN B  ( cara nak buat air rendaman badak )


  1. Panaskan Santan Bersama Air,Gula Pasir Dan Gula Melaka ( Mmg kuih ni Manis sikit ) korang pndai2 adjust ye sukatan Gula.
  2. Bila Dah mendidih, Masukkan pula bancuhan ( Tepung Gandum & Air : 1 sudu tepung dan sedikit air ) kedalam Kuah tadi. UNTUK PEMEKAT
  3. Lepas dah mendidih, masuk la Badak2 korang bagi die feeling2 Mandi air panas dalam 5-7 min macam tu.









Lepas tu SIAP di hidang, siap satu hidangan untuk waktu Berbuka Anda


seperti biasa :-

Selamat Menyambut Bulan Ramadan
moge ramadan kali ini lebih bermakna dari ramadan sebelumnya

IKHLAS : Ikhwan Suhaimi


Haahahahahah  ( ingat puasa, jangan nak kutuk2 hehehehhe )

K la Bye2

14 comments:

  1. assalamualaikum ikhwan...wah memang sedap ni....:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam Mama.. Hohoho sedap ke?? hehe

      Delete
  2. alaaa.... macam sedap jekkk... nak kene buat..... tapi tunggu time cuti la..... nanti kongsi resepi ekkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam sedapp, sedap taktau lagi.. kene cube ye :)

      Delete
  3. ya..itu dia bdak2 yg berendam :) right klik then save resepi :) ada masa blh bt.mekaseh ikhwan!

    ReplyDelete
  4. mesti sedap ni! but KA x boleh nk amik yg manis2 sgt.. hebatlah dik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owhh ye ke, ermm takpe kak.. akak boleh adjust. cume kurang skit la rasenye.

      Delete
  5. kita selalu buat kuih nie.. tapi kita tak panggil badak berendam.. kita panggil onde onde berendam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh paham2, sebab die memang kuih onde2 pun/ buah melaka.. cume tak berkelapa & direndam.

      BTW nice to see u here Sheema !

      Delete
  6. aik..ni kue badak berendam ea. kt kg kite panggil onde2..huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owhh ye ke? saya panggil onde2 tu Buah melaka..
      yang ini badak berendam, ade yang panggil kuih bijik nangka, puteri mandi.. n ape2 la..

      Hahahha

      Delete
  7. Salam...

    aku test resepi nie...malam nie....
    org umah aku pun dh balik tu....
    leh bukak blog nie...buat tatapan...
    harap tuan blog tak marah...


    *sakit-sakit pun teringin gak nak memasak.....cuba resepi....lama tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woahhh... terharunye bile ade yg jadikan sumber rujukan, sile2 cube.

      Haishh tak baik lagi, get well soon T.A

      Delete