December 12, 2012

Wedges Panas Dari Dapur !


Hye & Assalamualaikum

Ok hari ni quick update.. sebab minggu ni Buzzy gilesss. almaklum ler... dah hujung2 tahun, nak report itu ini, ada meeting itu ini.



Ok nak share cara Buat wedges .. alaaa wedges yang korang dok ngap kat Kepsi tu. Ye wedges itu la.. seperti yang kita tahu, wedges ni sebenarnya kentang kannnn... Cume kentang yang digunakan oleh KFC tu maybe la jenis kentang yang berlainan.

Tapi kentang yang kat kedai runcit Cik esah tu pun boleh gune... yang 3biji kadang2 RM2.00 kadang2 RM2.70...


Myabe ade yang dah tahu.. or maybe ade yang taktahu.. for those yang dah tahu.. sile senyum dan baca, yang tak tahu pulak.. TAKE NOTE!! ok.


KEKDAH2 :


1. Rendam dan cuci bersih2 kentang tadi.. sehingga air bilasan kentang yang korang beli tadi jernih

2. Slice kan kentang tadi kepada  beberapa belahan

3. Dan rebuis sehinnga die empuk/ hampir empuk *rebus bersama sedikit garam

4. Biarkan kentang tadi sejuk seketika

5. Pukul sebiji telur dan siram ke atas kentang2 yang sudah direbus tadi, (macam kat bawah ni )


6. ambil kentang tadi dan sadurkan pulak tepung Kepsi, make sure semua bahgian kene tepung ok!


7. Lepas tu,boleh la deep fried.. goreng dengan minyak yang secukup nye OK!


 8. Lepas SIap boleh la dihidang bersama SOs... tapi nampak simple sngatt kan?? SO Sos tu kita campur dengan Mayonis skit.. jadi la mcam kat bawah tu !



WEDGES with Sos + Mayo


So.. sngat simple kan??? so boleh la buat sendri kat rumah ok  X)  bye.

13 comments:

  1. lapar eh...dari hr isnin belum makan.huhu

    ReplyDelete
  2. laa...macam ni jer?senang giler...pasai pa kepsi jual mahal sangat.kena wat bantahan nih...

    ReplyDelete
  3. salam chef
    Terbaik dari chef ikhwan suhaimi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohohoho... tak terbaik pun... resepi buduh2 jer~

      Delete
  4. salam cheff ikhwan
    Uiks usahlah begitu

    ReplyDelete
  5. Trime kasih ! hehe .
    Sangatlah senang. bley wat cheezy wedges ni. hehe

    ReplyDelete