December 26, 2012

Tauhu Sumbat Sebelah Mata

Hye & Assalamualaikum 

Naik berkulat Blog ni, dah 2minggu lebih tak Huppdate. haha... almaklum ler, karyawan2 mesti paham. Sebab di akhir2 tahun ni la... bnyak bende nak kene settle itu ini.... report itu ini, pencapaian itu ini. Ok bile time2 macam ni.. untung nye la Suri rumah sepenuh Masa tuuu... tak serabuttt kepala dan Otak. ( rase nak jadi suri rumah jugakkk ehhhhhh hahahah ) *persoalan nye Untung ke?? haha... samer jer kot.

Memandangkan harini pun nak quickupdate, sebab masa tak bnyak..... lepas ni teringin nak BW, sbb dah lama tak buat kerje tu... nak Stalk Blog Maria Elena, acaner lepas die khawin, nak stalk Blog Fatin Liyana.. cantik tak die dressup mase wedding abang die, Nak stalk Blog Hanis zalikha.. die buat apa sekarang... hahahaha kepochi nye aku.

HAri ni pun  aku nak share cara nak buat Tauhu sumbat yang korang beli kat pasar malam or kedai cik marwan pepagi tu.. kekadang harga die 50sen satu, kekadang Rm segget satu, kekadang 3sengget... *aku pun pelik asal harga tak tetap.

Ok daripada pening2 pikir tentang harga tu.. buat je sendiri... lagi berbaloi, dapat bnyak tapi Kos rendah :)



1) panaskan minyak dan goreng (letakkan sedikit garam dalam minyak, bagi ada rasa tauhu tu sikit )



2)potongkan tauhu tadi kepada 2 bahagia (macam kat bawah ni )



3) Ok untuk buat Lubang ambil pisau dan kelar dekat tauhu tu



4) untuk bahan sumbat.. lobak merah yang sudah dihiris dan tauge. (rebus dahulu sebelum sumbat)



5) Dah rebus sayur tadi.. sumbat la OK!





6) Ok bende ni kene makan dengan sos... kalau nak buat sos ni :-

  • Cili merah 5 biji dicincang halus
  • Bawang putih 5 ulas dicincang halus
  • Halia sebesar Ibu jari dicincang halus
  • Masukk semua bahan2 ni bersama segelas air ke dalam periuk
  • masak dalam api yang perlahan
  • Letak gula, garam , perahan Limau (sikit ) & SOS cili
  • Masak sehingga mengelegak.
  • Kalau Cair, ambil tepung jagung... bancuh dengan air dan masukkan dalam sos ni. dan biarkan ianya didh sekali lagi.







TADAAAAA TAUHU SUMBAT bersama SOS buat sendiri 



OK la.. bye2, Nak BW pulak... ehh jap, nak BW or nak Stalk????? hahahhaah

BTW insyaallah.. for the first time nak sambut new year OUTDOOR tahun ni, selalu depan TV ... tu pun kalau mata aku ta ngantuk... hahahha . SOoo KUCHING here I COme bebeh !

BTW sesape ade Twitter meh la Follow... boleh la kite nak gusip2, maki2, meroyan2 sesama dalam twitter. *Nowday's itu le kegunaan Twitter :P




22 comments:

  1. nak inform ni
    jemput join segmen..mencari entry terbaik 2012
    untuk direview..bebas syarat..
    http://www.jeritpekik.my/2012/12/segmen-bebas-syaratentry-terbaik-untuk.html

    ReplyDelete
  2. aku pun sama, hujung-hujung tahun cam gini, macam-macam komitmen nak kena setelkan, nasib bek ok semua...tauhu aku kureng sikit makan, kalau makan pun just nak ambik hati tukang masak tu, penat diroang prepare bahan and masak, takkan tak makan pulak kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kannn... cepatlah tgah tahun.. #ehhhhh
      Kureng???? xpe mane tau org rumah suke.. boleh show Off!

      Delete
  3. sedap nya... lapar nengok nya..hehe:)
    singgah sini...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya rabbi sedap ke???? hahaha.singgah je?? buah2 ke? biskut2 xde ke?? :P

      Delete
  4. ringkas sgt..tp mls lak nk buat..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Standard la..... tapi satu part paling kite rajin "MAKAN" hahaha

      Delete
  5. mmg selalu buat sbb feveret my mum ni hehehe. TQ sudi jgk KA dlm busy2 ni yek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... KA kan BFF blogers .. haruslahh.

      Delete
  6. haaaa yang ni da biasa tlg mak buat.
    lepas ni nak buat sorg2 pula



    nak usha resipi sini

    ReplyDelete
  7. Aku dah lama tak mkn tauhu sunbat....
    Datang sini nak mengucapkan Selamat Tahun baru 2013....semoga persahabatan kita kekal berkekalan

    ReplyDelete