August 2, 2012

SUP Tulang Bujang jer ..

Hye & Assalamualaikum

Yeay setelah sekian lama tak buat Entry masak2.. Jum kite Masak kalini. Menu pun senang je.. "SUP" budak tadika pun boleh buat kan, tapi xkesah la senang ke tak, nak jugak Buat Entry. Ok harini saya nak share lagi satu resepi yang agak2 nak berbuka dengan Sup, why not cuba.. senang je.

Ok la Sup yang aku nak share kan harini ialah "SUP TULANG".. Actualy aku tak pernah pun buat sup tulang ni, cuma ingat2 balik masa tengok Mak masak dulu.. So hasilnya tak la The Best sgattt, macam Sup Gear Box yang korang pernah makan kat Shah Alam tu ( ntah ape nama die Lupe ... yang penting Pemesssss )



Ok macam mane aku boleh TERmasak Sup Tulang ni bile, Housemate beli Tulang dan die kata nak makan Sup, So aku pun masak la Sup Tulang lagipun die dah  beli Tulang..why Not aku yang masakkan. Sebelum aku masak.. aku cube ingat2 balik mcam mana nak masak, ye la dulu2 setakat TOLONG TENGOK mak masak je. So bila dah Ingat je aku pun terjah la memana Kedai Runcit un tuk beli Bahan 2 :-

Bahan - Bahan :-






  • Tulang Lembu 4 ketul ( kawan aku beli )
  • Bawang Merah 3biji ( dihiris )
  • Bawang Puith 3 biji ( dihiris )
  • Halia besar ibu jari ( dihiris )
  • Kayu manis ( sebatang )
  • Bunga lawang ( dua biji )
  • Cili padi 4 biji ( diketuk )
  • Pelaga ( dua biji )
  • Sup bunjut 1
  • Serbuk Rempah sup ( MALANG, TAKDA JUAL.. so aku tukar dengan kiub Ayam )
  • Tomato ( nak boleh, tak nak pun boleh )
  • daun bawang dan sup
  • Limau nipis ( separuh biji )
  • garam
  • gula
  • Ajnomoto

So bile dah siap je bahan2 aku pun masak la... TAPI nak masak Sup ni kene lama tau..
 
Sebelum sediakan bahan-bahan lain, sila bersihkan tulang dan rebus bersama-sama garam dan sedikit ajinomoto. ( dalam 2 Jam.. untuk lembutkan daging dekat Tulang tu ). lepastu biarkan ianya sejuk, dan buangkan lapisan minyak dekat atas tu ok. dan biarkan dulu...

Kekdah2 :-




  1. Tumiskan bunga lawang,kayu manis dan Pelaga smpai naik bau ( jngan hangit, nnti effect rasa Sup U'Oll)
  2. Tumis pula bawang merah dan bawnag putih sehingga naik bau
  3. Masukkan air rebusan tulang tadi ( Tanpa Tulang ), dan masukkan juga sedikit air, rempah sup, sup bunjut dan cili padi tunggu sehingga mendidih
  4. masukkan tulang bersama hirisan daun bawang dan sup biarkan ia mendidih
  5. masukkan sedikit garam,gula dan ajinomoto serta perahan limau( jika nak sup anda ade rasa masam2 sikit )
  6. tunggu sehinga mendidih dan sebelum tutup api, sile campakkan tomato
  7. SIAP !!




Ok bile siap je, boleh hidangkan bersama taburang daun suo, bajet master cepp kejap.




SUP TULANG ala-ala



See nmpak lagi selera kan, So tunggu ape lagi..kasi ngap je la. Ok la Sup aku ni rase die kurang skit.. sebab aku guna Kiub ayam kan, disebabkan Rempah sup dah habis..( TENSION KEJAP ) tapi rase die bukan la teruk mana pun.. still boleh hirup2 lagi..kire Ok la tu. So ape tunggu lagi sile cari memana Tulang dan Sile buat Sup ni OK !

K la Bye2

* eh sebelum aku update entry ni, ade la ternmpak.. dekat Blog Hazwan Hairy, aku nmpak Link aku terselit dekat Sagu Hati..eh2 Xsngker la. maklum le i kan Blogger suam2 kuku. Ok la nak Ucapkan Masehh kat Blogger H.H Okie. Walaupun Sagu Hati... kau Ade??? muehehehhe

12 comments:

  1. pandainya org bujang nie msk.. sedap blakng kira. janji kenyang. hehehe ^^
    jom join GA yana http://nazlyizan.blogspot.com/2012/08/saya-nak-sampul-duit-exclusive-yana-1st.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Belum pndai lagi.. kalau Pndai mesti sedap.. ngeeee :)

      Thanks ye Invite :)

      Delete
  2. Replies
    1. Belum terbaik kak... ade kurenggg ~

      Masehhh :)

      Delete
  3. masak jgn tak masak..bujang pon sodap jugak klu lapar :p
    tahniah dpt saguhati..ok la tu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe... betul2 kalau lapar,telur mata letak kicap pun sodap ~

      Masehhhhh :)

      Delete
  4. wahhh kalah org perempuan maa..hebat la

    *tahniah dapt saguhati contest HH..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mane tau Kalah??? hahaha... Org perempuan lagi hebat sebenarnya, air tangan ibu la katakan.. cume...... paham2 je ye ~

      Masehhhhh :)

      Delete
  5. Peh.... awak memang pandai masak.... sok dah kawin senanglah bini...he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xberapa pandai.. tapi saya suke masak. :)

      Delete