July 30, 2012

Lobster With Butter Sauce, Pesss taimm !

Hye & Assalamualaikum

Dah 3 hari tak Update, ngeh3.. 2 hari lepas Perut meragam ( ntah salah makan ape ).. so 2 hari lepas Merangkak jugak la nak menunggu berbuke..  Habis dehydrated satu badan. Alhamdulillah sekarang Fully recover... 

OK lah harini, nak share satu lagi Resepi, ingat tak Entry ni : Berbuka @ kenduri, dalam tu aku ada janji nak share macam mane aku masak LObster with Butter sauce tu kan. Actualy Resepi ni baru je belajar dari Incik Google tau.. Mekasih En google, al maklum le.. Western2 ni aku lemah sikit,Kene la selak buku2 dulu sebelum masak. ngeh3.Kalau kemspung2 punye dish boleh la  nk tnjuk hebat sikit..muehehehhe.



Ok mesti tertanya-tanya kan.. kat mana la Budak ni dapat LObster ni?? beli kat Pasar mana?? Pancing sendiri ke?? hahahahaha... Salah2 !. Aku dapat Free je dari Nelayan2 Laut Dalam.. I kan kerja Port senang la nak dapat Seafood ni, agak2 nak makan je, mule la mengemis kat Tekong2 kapal ni.. ngeh3. Actualy kalau tak mintak pun diorang mmg bagi, cume bile aku nak makan baru ambil.. Gile ke nak makan Seafood selalu, GAUT tauuuu !


Ni la cth kapal Nelayan Laut Dalam :-

Sile senget beramai-ramai !



Ok la malas nak sembang lebeh, buat habis aku punye air liur di bulan2 puase ni je.Ok jum aku share camne nak buat Lobster with Butter sauce nih !

Dan seperti Biasa, kene sedia bahan2 nye dulu.

Bahan - Bahan :-




  • Lobster 1 Ekor
  • Butter ( ikut suke la, nak bnyak mana.. aku gune suku je dari satu block tu )
  • Susu Cair ( Suku cawan )
  • Susu Pekat ( 4 sudu )
  • Air ( suku cayan )
  • kiub ayam
  • Cili Api 5 biji ( dihiris)
  • Bawang putih 4 biji ( dicincang halus )
  • Garam
  • Serbuk Perasa


JUM MASAK !!


Kekdah-Kekdahnye :-

Rebus lobster terlebih dahulu, dalam 10 min cenggitu
Siap direbus, lepas tu korang boleh kikis isi die dari kulit die Ok ( JANGAN BUANG KULIT DIA )

Ambil satu Mangkuk dan campurkan : Susu Cair, Susu Pekat manis, Kiub ayam & Air



Butter Sauce !!

  1. Tumis cili dan bawang putih dengan sedikit sahaja minyak, sehingga naik bau
  2. Masukkan semua Butter, sehingga semua butter cair
  3. Masukkan  campuran Air, Susu pekat Manis, Susu Cair & Kiub ayam tadi.Biarkan ia mendidih dan akan menjadi pekat. add on garam dan serbuk ajinomoto
  4. Ambil  Isi lobster tadi, dan gaulkan bagi Mesra.
  5. Siap !!


Bile dah siap, ambil kulit tadi dan isi kan dengan isi2 lobster tadi, BAJET MASTER CHEF sekejap dan hasil nye lihat kat bawah ni !!




LOBSTER WITH BUTTER SAUCE


Kalau korang perasan gambar pertama dengan kat atas ni lain skit, hehehe yang kat bawah ni.. bile mood Master Cheff aku smpai.. sebab tu ade carrot2 segala . ngeh3. Ni pun aku tukar skit, kalau original resepi takda letak kiub ayam, dan kalau ikut original tak perlu keluar kan isi, hanya belah lobster tu je... cume aku rase, butter sauce tu tak mesra la dengan Isi lobster kalau belah je.. sebab tu aku gigih kikir keluar isi dia.

SO boleh la cube ye !. kalau takda lobster pun boleh buat la.. Sebab semalam 'ketuk2 ramadhan" ( oh aku BIG FANS program ni ) ade Pn Sari yanti yang gojes comel masak.. BUtter Prawn. Cume resepi die ade lain skit.

K la Bye2

Selamat Menyambut Bulan Ramadhan
moge ramadan kali ini lebih bermakna dari sebelumnya

IKHLAS : Ikhwan Suhaimi


18 comments:

  1. serius bsar ye lobster tu..bru best mkn :)

    ReplyDelete
  2. Ade lagi Besau ye Cik Ayut !

    * Honestly,Lobster tak sedap mana pun... rase udang:cume besar. Keras plak tuh.

    ReplyDelete
  3. wah terbaik tu dik!... apapun jaga diri yek!

    ReplyDelete
  4. mennggiurkan..adess...kat cini nk dapat lobster besor tu mau terbang berhelai2 duit kaler merah.huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untung kalau, "merah"... kalau "biru2 hijau" yang melayang.... Nangess !

      Delete
  5. Wah untunglah makan lobster free. Mahal kot lobster tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe.... Hikmah kene kerja cmpak jauh2 ni :)

      Delete
  6. cobaaaaannnnnn . terliur sudaaaa ^^

    ReplyDelete
  7. aku tak bpe minat udang la ..btw diowg xde bg udang lipan ke ???

    ReplyDelete
  8. salam....
    wah memang berbakat ....
    tak disia-siakan.......
    lapo sudah nie...

    ReplyDelete
  9. tudiaaa..sedap gila oi..naknak ikhwan..hahaha

    ReplyDelete
  10. ade isinya je ni. boleh bagi resipi lain? tqvm :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ayoooo resepi lain???? insyallah nnti kalau ade idea ok :)

      Delete