April 3, 2011

BiLa perut lapar : maggi kicap ala - ala student


~ maGGi kicap ala-ala student ~

ader satu malam tu teraser lapar nyer X hengat,..memandang sekeliling bilik mencari benda yang boleh dimakan...kiri,kanan,depan , belakang, tiba2 (krook,...krook...krokkk.,)fuhhh bunyi perut rupernyer..ok aktiviti mencari diteruskan lagi.... akhirnya ...TAdaaaaaaaaa : jumpa lah maggi yang berbungkus - bungkus aku beli buat stok dalam bilik... so it's time to masuk dapur n masak.

bila smpai jer dapur ( berbelas2 anak tangga la dari bilik untuk turun ke dapur....haa kaya tak rumah sewa aku dua tingkat ,batu lagi , .. mamFU???hahahhaha) ok2 sambung balik. "ermm takkan nak makan maggi rebus jer??? bosan~"...ermm try buat maggi kicap la better kot..hahhahaha muler la idea giler aku datang. Berbekalkan bahan2 di dapur bujang umah sewa aku tuh akupun buat la satu resepi ~maggi kicap ala - ala student ~

[ info tambahan: bukan nak bangger, aku ni mmg suker masak. maybe sebab aku suker tolong mak aku dulu so i got some skill ~ hahahha bajet]


ok cara nak buat maggi ni senang jer ( rasa maggi ni ok la dari maggi rebus korang tuh):

Bahan 2 :
1) Telur Dua biji
2) Cili boh( cili giling )
3) Bawang putih 2 ulas
4) ikan bilis hujung jari (satu jemput hujung jari)
5) Cili Padi 4 biji (cili burung,cili hijau yang pendek tu)
6) sebungkus maggi
7) kicap
8) perencah "sedap rasa"( pati ayam knor pun boley)
9)Bawnag besar satu
10) sos cili

Kaedah2 nyer:
1) tumbukkan bawang putih dan ikan bilis bersama..hingga lumat

2) bawang besar dihiris bulat ( bawang tu bentuk O). cili padi di ketuk sahaja

3) Panaskan minyak dalam kuali( jangan bnyak minyak sangat cukup sekadar untuk menumis)

4) Masukkan bahan yang di tumbuk tadi beserta bawang besar yang dihiris bulat dan cili padi yang diketuk ( tumis sehingga naik bau)

5) Masukkan cili boh pula sebanyak 1 sudu teh( jangan satu sudu penuh... takut pedas sangat/ sebab dah ada cili padi tadi )

6) tumis cili boh tadi sehingga naik minyak..lepastu masukkan air untuk dijadikan kuah ikut suka bnyak mana korang suka (tapi jagan satu baldi dah la.. satu mangkuk sederhana memadai)

7) Bila kuah dah mendidih boleh letak kicap sehingga kuah kelihatan warna itam.pastu letak pulak sos cili sesudu dua( untuk manis kan kuah skit)..jgan lupa letak garam : secukup rasa

8) Masukkan telur yang pertama kedalam kuah yamg menggelegak biar telur tu pecah sendiri ( bagi telur tu pekatkan kuah .. dan bagi kuah tu ada raser lemak telur tu)

9) Sekarang boleh masuk maggi biarkan 2 minit camtu, pastu gaul biar maggi tu kembang rata .. pelahan kan api, lepas tu masukkan telur yang kedua .Stop jagan kacau dah (untuk elak telur tadi pecah)

10) tADDDDDDAAA siap sudah maggi korang boleh masuk dalam mangkuk pastu mamam...ehh jap2 biar sejuk skit nanti tak pasal lidah korang jadi lidah rebus)

Kata - Kata akhir :

sebelum kata2 akhir..mesti korang tertanya - tanya "tak makan sayur ke budak ni:"hahahaha bukan tak makan tapi sayur takda la kat umah ni...nak letak sayur pun boley BETTER okie :)

selamat mencuba...tapi jangan pulak aspect yang raser dier cam mee kicap korang beli kat pasar malam, mee rebus ramli,kedai kak limah janda n wat so ever la,okie :) [ yang pasti better dari maggi rebus "saya raser lah" ]



7 comments:

  1. mcm best la resipi nie

    ReplyDelete
  2. aikk saper plak Anonymous tu... hahahah cuber jer dulu~

    K.S.S.M :... tggu aper lagi, amik maggi boley masak... ker nak print out "kaedahnya"
    dulu...hu3 :)

    ReplyDelete
  3. thankss Ikhwan sbb turunkan resepi nasik greng tu....lme dh aku x masak..hehe

    ReplyDelete
  4. hu3 perlu ke faris???
    haha welcome... cukup2 la main angin :)

    ReplyDelete
  5. sila pilih font yg senang nak baca bleh? :p

    ReplyDelete
  6. susah ek?....
    xper2 nnti tukar~
    OKie :)

    ReplyDelete