Hye & Assalamualaikum
Salam Jumaat Semua, Dan rasenye tak terlmbat untuk aku mengucapkan salam Maal Hijrah Buat semua Reader yang cantik handsome ni !
HAPPY NEW YEAR
So ape azam tahun baru???
Aku??? seperti azam beberapa tahun lepas : Nak Kuruih ! tapi ntah bile.. but i'm working on it.
OK stop pasal azam,stop pasal nak kuruih.. sebab entry kali ni nak ajar korang untuk tambah berat badan, tambah kan isi padu lemak tepu di tepi2 perut anda, nak tmbah nombor puluhan ke ratusan di mesin timbang dibawah katil anda tu dan menambahkan Self confident korang untuk memasuki acara Lontar peluru kat sekolah2. Dah bersedia??? Jum * mamposss semua tak bersedia ;p
hari nak share skit Nasi ayam Bujangan aku, ni pesstaim buat nasi ayam sendiri tanpa bantuan Bonda dan Ayahanda terchenta. Kalau menu2 besar cenggini aku selalu nye dipantau dan mempunyai penasihat2 kalau aku nak masak.
AKu persembahkan Nasi Ayam Rumah Bujang ku. ( hek eleh, nama tak ley nak panjang lagi ke??? )
Nasi Ayam Bujangan
Ok la nak buat nasi ayam ni mudah je, bagai menyiram pokom di depan rumah tu je.* hello siram pokok tu penat ok! . habissss ingat pkai air liur boleh siap ke nasi ayam?? . hahaha kene la penat skit, baru dapat nikmat bile time makan nanti.
Kekdah2 nye :-
AKu rebus ayam, malam sebelumnya untuk mengelakkan aku serabut esok pagi... ye la takkan semua nak buat esok pagi kan??? atleast aku boleh perap ayam semalaman.
Rebus Ayam dahulu
* rebus ayam bersama hirisan halia
Chicken Stock disimpan untuk dipakai bila nak masak nasi nanti.
*asall rupe die pelik??? sebab aku simpan dalam mangkuk pastu masuk freezer semalaman
- Beras 3 cawan
- Carrot separuh batang dihiris halus2
- Serai due batang* di ketuk
- Halia dihiris besar2
- Kayu manis sebatang
- Chicken stock 3cawan
- Planta 2sudu besar penuh
- satu kiub pati ayam knor * bagi menguatkan rasa ayam
- Susu Cair 3 sudu besar
Masukkan kesemua tu dalam rice cooker then masak !
Ok memandang kan ayam tu aku dah perap semalan, kirenye segala perapan aku ni memang terase sampai kedalam ayam la.
- Bawang puti 5 biji * ditumbuk
- Lada hitam
- Kicap manis ABC
- kicap masin
- CIli boh * 2 sudu
- Halia* dicincang halus
Semua tu di sadurkan ke ayam dan simpan dalam freezer
Lepas tu, esok paginya aku terus goreng ayam tu.
Lepas korang goreng je ayam tu, boleh la tgok nasi korang yang baru korang masak tadi...
Dah siap dah Nasi ayam :)
AKu hidang bersama-sama :-
1.
Ok how to make that Sambal ???
- Tomato 2 biji didadu
- Bawang putih 4 biji dicincang
- Halia di tumbuk lumat
- Lada Hitam
- Sos Cili sedikit
Masukkan semua tu dalam periuk, then masak kan dalam api yang perlahan sehingga tomato tadi hancur lebur ok !
2.
Bergedil !! * sile abaikan kehitaman bergedil dilapisan atas itu..hahhaha
TADAAAAAAAAAAAAAAA Siap Nasi Ayam Anda :)
OK la diharapkan Perkongsian resepi ni dapat memberikan anda sedikit gambaran camno nak buat nasi ayam * hek eleh poyo ayat, bajet susah sngatt.. budak sekolah rendah pun tau buat la.
Dan jika ada sebarang tips nasi ayam karya agung korang, sile la tinggalkan di ruang komen, sesungguhnya aku teramat berbesar hati untuk tau rahsia2 agung resepi keturunan keluarga korang.
Ok la BYe :) have a nice weekend Readers
memang terbaik.... mesti sedap... yum yum yum...
ReplyDeleteTerbaik *nada boiboboy
DeleteNyamann ehh
ReplyDeleterindu aku le tu...;p
Deletesdpnya! haha..eh srwk ke sabah?hh ke kuching hujung bln ni...
ReplyDeleteSarwak SIBU.. wow, ala jauh le plak nak join. seven hour driving tuuuu. :)
DeleteSalam cheff terhebat
ReplyDeleteNice bro.....
Salam maal hijrah dari TiranaAduka sekeluarga buat Cheff terhebat kita ni...
*Cuti erk...hari ni........layan bw je la jawabnya....hgahahahahhaha
Salam MAaal Hijrah TA.
DeleteAyooo buang itu "Cheff" laa
*hahaha tau2 je cuti.. harus lah... dah lama tak BW
slm maal hijrah juga ye.. wah2 sedap suggunh nampak nasi ayam tu! hebat!
ReplyDeletesedapnyeee..nty bole try :)
ReplyDeletekalau cptt update entri ni smlm boleh dah kita sama2 mkn nasi ayam resepi ni :)hehe
cuti ni mesti mcm2 menu kan nak msk