January 7, 2013

Tahu>> Pasar Sarikin Sarawak !


Hye & Assalamualaikum

Ok kite sambung cerita aku dekat kuching yang macam entry aku sebelum ni. Kepada Encik Orga yang request untuk cepat2 update ttg holiday ni. FYI holiday kalini tak penuh dengan aktiviti pun... more kepada jalan2 sahaja... al maklum la last min punye plan, lagipun saya Holiday dengan Anak Jati Sarawak.. Soo xde la pergi tempat2 pelancongan sngatt ... just jalan2 habis duit shopping je. Lagipun orang sarawak memang suke pergi Kuching untuk bershopping jer.. sebab bnyak choice & bnyak Mall dari daerah lain.

Tapi kan kalau Encik orga nak tau, or nak explore ape tu kuching sila lah ke Blog Incik Hazwan Hairy sbab baru2 ni, die baru jer cuti sakann kat Kuching sarawak.. Full Update K, skit lagi boleh jadi DutaMelawat Sarawak :p.

OK enough menglemourkan Blogger lain..muehehehe. Aku nak share tentang Pasar Sarikin Sarawak... yang dikhabarkan bnyak barang murah2 like a t-shirt, pekakas dapur (ehhh perlu ke? ), Travel bag, hand bag, Toy's  dan macam2 lagi. Senang cerita untuk yang semenanjung tu, aku bagi gambaran la ek.. pernah pergi Bukit Kayu Hitam?? Wang Kelian?? pernah2???? ok Pasar Sarikin lebih kurang macam tu... Cetak rompak, but exactly like Original (ye ke??? ) hahahha.

So seperti update aku sebelum ni, aku kan stay kat Abell Residence.. kiteorang checkout keesokan nya dan terus ke pasar sarikin.. Awal pagi ok.. jam 7 macam tu dah keluar.... ( awal la sgattttt ). Sebelum ke Pasar Sarikin tu kite pekena Roti Canai dulu... But memandangkan Roti die tak best (muak) tak perlu lah akau mempopularkan kedai die kat Blog aku yang tak berapa nak popular ni.




Gambar2 kat bawah ni pemandang andar kuching di waktu hening pagi..ehhh gituuuu. ade kabus2 bagai ok!






Nampak tak Kuching Sental kat bawah ni, ok ade cerita sikit ok.... dulu mase mule2 aku sampai sarawak, aku kene induksi dulu dekatkuching untuk seminggu, dan dah setahun lebih pun masa berlalu.FYI rupe kuching central MAHA SEDIH waktu tu... dan tapaknye pun dekat tempat lain.. But Now tesergam Indah Kuching Central skrang... rase nak naik bas balik semenanjung...Motiffffff! 





Dari Bandar Kuching nak Ke sarikin ni, it take 1hour 1/2 cenggitu la... so sepnjang nak ke sarikin tu aku adelah snap few gambar untuk mengambarkan susasan nak ke sarikin tu. Sarikin ni macam kawasan pendalaman sikit la... maklum la Sempadan Indonesia. So kalau korang katsini, semua peniaga omongnya dalam bahasa indon..






Gambar kat bwah ni adalah .. Gambar sekitar Gua Angin , kita akan jumpe Gua angin dahulu sebelum sampai ke sarikin. * Maaf kualiti macam harooooom skit.. sbb snap dalam kete je.. sebab planning masa balik dari pasar nanti baru nak singgah.... Hangat2 tahi ayam jer... balik je dari pasar tak teringin pun singgah sebab dah penat na mampuih tawaf pasar sarikin.







 Setelah satu jam setengah.... smpai la ke pasar sarikin.. Actualy pasar sarikin ni More kepada Mak2 punye taste.. unutk kite yang Mude Remaja ni, hanya t-shirt2, jersi, n beg2 jer boleh layan kat sini.








Dan setelah 2jam camtu berjalan-jalan cuci mata... sempat la aku grab beberapa barang macam : travel beg,t-shirt & telekung.. U Know what... telekung2 kat sini dah la cantik murah2 plak tu, kalau korang pergi kedai memang tak dapat la harga kat sini, lagipun telekung Indonesia kan mmg terkenal dengan kehalusan sulamannya. Telekung yang 3-4 ratus tu.. aku tgok kat sini seratus lebih dah dapat... kain die pun sejuk.

Owhh berpengalamannye aku tentang telekung, maklum la i kan anak emak... setakat Mother's thing ni semua di hujung jari je. sebab aku kan juri mak aku kalau die beli2 barang.SO sempat la aku grab satu telekung untuk Birthday mak aku yang akan datang hehehe, telekung Overseaaaa tau mak , Indon lagi !!! hahaha sgatttt~

Dan tak disangka-sangka aku telah membeli satu barang Mak-Mak.. disebakan hasutan kawan2 aku... diorang kata "tak sah kalau pergi sarikin tapi x beli tilam kabu ni" so aku pun... ermm beli je la...


Itu la kisah aku di Pasar Sarikin... kiteorang pun terus ke bandar kuching balik untuk check-in hotel lain pulak... cari punye cari. The Best Place we can get


( walaupun inn pakai Kad ok nak masuk bilik... Mendu ni lagi best dari Abell Residence, selesa dan toilet die .. boleh mandi berjemaah )

Tapi kiteorang stay kat Mendu ni sehari semalam jugak.. sebab esok cari hotel lain pulak... hahahhaha.

Ok la bye2 !!

17 comments:

  1. wah seronoknya... jalan jalan di sana...

    ReplyDelete
  2. wah best2.. tq share cerita & pic2 ye

    ReplyDelete
  3. rindunya sini :-( nk g lagi lah...semua tmpt yg dlm gmbr tu pegi..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. kemainn rindu..... meh keje kat sini, saya nak balik semenanjung

      Delete
  4. arhh...jelesnya, untuk Serawak, aku pernah pergi Sibu, Bintulu n Miri jer, belum lagi sampai Kuching. gambar pulak semua cantik-cantik! esok nak beli tiket bas la turun dekat Kuching Sentral :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah smpai semua tempat tu.. yela masa keje kat sini la nak pergi situ sini.. hahaha

      Delete
  5. eh tilam kabu hrg mak2? hehe ee gmbr atas tuh mesti tgkp sambil keta bergerak kan kan? seronok jln siap shopping siap tukar test hotel lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haruslahh mak2.. ade ke kite nm pak single father or orang mude tetibe beli tilam ??? xde kan?? melainkan mak die pesan dari rumah. hahaha

      Delete
    2. hehe mak pesan jer dr umah tapi bila balik uma single father ngn org mude yang guna lebey rasanyaaaaaaaaaaaaaaaa..haha

      Delete
  6. Replies
    1. amboi,tau la.. rindu sgattt kat sarawak

      Delete
  7. Sarawak pon tak pernah jejak lg..ni kan plak pasar sarikin ikhwan...tgk dlm tenet jela jwab yer..huhuhu

    ReplyDelete