Hye & Assalamualaikum
Kemain rajin aku Hupdate blog, hahahah bukan apa tngah dok nganga tak tau nak buat apa kat opis, baik aku gosip2 kat sini kann.korang pun dapat story baru kannnn.
Haaaaa dah2, takyah nak sekxaited sngat moker2 tu nak tau gosip ape.. Bukan Gosip pun Entry kali ni, cume aku nak share kan lagi satu resepi Ikhlas dari Dapur Bujang aku tu. Seperti tagline aku sebelum2 ni... semua hidangan aku Easy + Simple + Ohsem ( ohsem ke???????????) haahhaha. Kalau Ohsem korang heboh2 kan ye, kalau Outtttttttttttttttt tlng diam.
Ok kalau korang ada baca entry Resepi Kerabu Tomato aku tuuu, mesti korang terperasan akan satu hidangan ayang aku sebut iaitu Chicken with Black Sauce. kan3..( sambil blink2 mata ). Ok kalau korang perasan bagus lah, entry kali ni pun pasal hidangan tu la...
aku : DAH SEDIA NAK BERSENAM DEKAT DAPUR ?????
korang : SEDIA !!!!!!
Bagussss, ok as usual la kan sebelum korang nak masak haruslah sediakan Bahan2 bahannye dulu, ok jum le aku story apa bahan yang perlu ada untuk hidangan ni !
Bahan2 :-
- Ayam di cincang ( CUBE ) [ aku gune bhg Breast.. so senang nak potong ]
- Bawang putih 4 ulas ( ditumbuk lumat ) -> refer gmbar
- Bawang merah 2 Ulas ( ditumbuk lumat )
- Bawang Besar separuh ( ditumbuk lumat )
- Lobak Merah ( dipotong dadu )
- Jagung ( aku gune tin je, tu pun ambil 2 sudu besar )
- Cili Boh ( nak letak boleh, xnak pun takpe . Aku suke pedas )
- Sos Cili
- Sos Tiram
- Kicap Manis/masin
- Gula
- Garam
- Ajinomoto
Bile dah ade bebahan ni semua, jangan termenung lagi..Pergi la dapur masak.
KekDah2 nye :-
KekDah2 nye :-
- Tumis segala bawang yang ditumbuk hingga naik Bau
- Masukkan Cili Boh, tumis sehingga pecah minyak
- Masukkan sedikit air bagi mengelak kan tumisan hangit ( suku gelas panjang )
- Masukkan sos tiram (4 sudu besar) takpun agak2 je
- Masukkan pula ayam tadi gaulkan,biarkan air ayam tadi keluar.
- Masukkan sos cili ( sikit daripada soso Tiram )
- Masukkan Kicap manis sehingga kuah hitam ( sebab sebelum masuk kicap kuah die brown2 )
- Then masukkan LObak merah dan Jagung.
- Masukkan Gula, Garam dan Ajinomoto.
- Agak2 dah mendidih.. siap untuk dihidang.
Haaaaaa senang kan, lepas penat balik opis pun boleh masak benda ni, makan pulak dengan Nasi ( eh lupeeee, Ade yang "No Nasi" tu..makan dengan whole meal Bread pun boleh ) kalau makan dengan nasi , sile makan dengan kerabu tomato tu... perghh ade masam2 skit, ade masin2 skit. ermmmm memang menjilat hingga ke pipi la..
Sebelum aku terlupa, Ini la rupe bile siap di hidangkan. 5 min sebelum aku menyantap :-
Sebelum aku terlupa, Ini la rupe bile siap di hidangkan. 5 min sebelum aku menyantap :-
haaaaa itu la rupeee nye, kalau nak kuah die pekat .. letak la tepung jagung sikit, tapi bancuh dulu tepung jagung tu. Kalau takkk berbiji2 la kuah korang. Tapi aku rasa dah cukup pekat la.. sebab sos tiram dengan sos cili tu pundah boleh jadi agen pemekat, tapi tak sepower tepung jagung la...
Ok la penat dah taip, kekiri kanan.. mata pun dok sama mengikut..hehehehe dah penat2 share ni, sile la cube ye.. kalau buat bnyak2 tu, bak mai skit ye :)
Ok la Bye2
* nak masak cucuk udang plak pas nih !
Ok la penat dah taip, kekiri kanan.. mata pun dok sama mengikut..hehehehe dah penat2 share ni, sile la cube ye.. kalau buat bnyak2 tu, bak mai skit ye :)
Ok la Bye2
* nak masak cucuk udang plak pas nih !
tengok gambr pun aku dah lapar..
ReplyDeleteinsyaAllah len kali aku nak try!! <--*semangat seorang yg suka makan* eh
hehe sil2 cube, kaalu sedap.. spread kan ye,boleh la semua merasa.
Deletewaa pandai masak ye..:) love cooking gak..:)
DeleteTak la pndai mane pun.. setakat sendiri2 tu boleh la. Huhu
DeleteTengs Zaxx 4 visit me here. :)
fuhhhh terliur lah weh..haha..mskn blh x?haha
ReplyDeleteHahaha.. tolong bagitau cara masak boleh la ~ :)
DeleteHai ! jalan2 sini terjumpe plak byk resipi yg rase mcm ehhh pehal senang sangat nih ??? hahah :D
ReplyDeletetrime kasih ye !
Tahniah kerana bjaye masok dalam bloglist "GENG" sy ! :P
P/s: Kamu jd cekgu memasak sy boleh ? haha
Hoi Yasmin..hehehehe.Wahhh "Geng" terwaru nyee ( ayat nak myspace ).
DeleteP/s : Tukang marah2 boley la...hahahha. ( x cukup lagi ilmu di dada )
*Thanks yasmin , Love to see U here !
Wah nampak sedap ni. Harus dicuba juga didapur bujangku.
ReplyDeleteYeahh ... U should try It, SImple But Nice !
DeleteThanks MRie RNie, sebab follow !
weii suhaimi napa ko suka sgt guna ajinomoto..tak elok tu..kaang kpala cepat botax dan tulang boleh cpat reput..baik ko guna chicken stock lah lagi sdap dan selamat
ReplyDeleteAssalamualaikum,
DeleteSuhaimi tu ayah saya, ikhwan tu sya... tengs for your info i"ll take all your advice. :)
Ada org kta..ajinomoto tu mngandungi lemak babi..so tak pyh guna bnda tu lg..bnyak lg perisa yg halal dan kluaran org islam..aku klau mkan guna aji.rasa nak muntah..lemak smacam jew
ReplyDeleteOwhhhh ye ke, pelikkan jabatan agama islam xkan x buat ape2.. btw tengs for blogwalking ye :)
Delete