June 24, 2012

Trifle, First Timeeeeeeeee !



Hye & Assalamualaikum

OK New entry lagi !
Haaaa nmpak gambar pembayang kat atas tu?? ce teka,ce teka. Taktau??? ok la pembayang kedua, ianya sejenis makanan or lebih di spesifik lagi pencuci mulut.Ok la malas nak main teka2, bende alah kat atas tu dipanggil Trifle. Whattt???? tak sama korang kate!!!!.... Sampai nye hati, Ok what, first time kot buat bende alah tu.

Ok la kalau dah sebut pasal makanan ni dah tentu2 aku nak share lagi satu resepi, iaitu "Trifle". Ok dessert ni dah lama aku nak buat selepas aku mengugut kawan aku sorang ni untuk list kan semua bahan2 yang perlu ada untuk mencipta Trifle ni.Tak caya aku ugut kawan aku tu??? ok nak bukti, korang tggu jap.




EVIDENCE !!
haaaaa, caya tak? caya tak?



Ce korang tgok date n Month Chat tu, bulan march kan3. Haaaa bertapa lama nye aku simpan resepi ni, Bukan ape, dari sehari ke sehari aku menanam Impian dan harapan untuk membuat trifle ni... Tibe2 Hari khamis lepas, balik je kerja baru Seru aku smpai nak buat bende alah ni. Bayangkan bertapa gigihnye aku Lepas balik dari kerje je aku pegi ke kedai membeli apa jua barang yang perlu untuk membuat bende alah ni.haaaaaa kagum tak dengan aku??? (mesti mulut korang ternganga dengan tahap kegigihan aku) time kasih2. OK sebelum aku melalut dengan lebih parah lagi JUm aku story macam mana nak buat dessert yang cantik lagi Lucious ni.



JUM START MEMASAK !!

Ok bahan - bahannye adalah :-


  1. Tepung Kastard
  2. Susu Cair
  3. 3/4 air ( dlm mangkuk )
  4. Gula
  5. Serbuk Agar-agar
  6. Fruit Coaktail ( aku gune laici je.... Sebab K.runcit kat sini takde F.coaktail)
  7. Swiss roll kek. (Takyah roll2 pun boley rasenye.)

Ok bile tersedia je bahan-bahan tu kat dapur korang yang Cun lagi bersih tu, ape lagi jum la kita hancus dan huru harakan dapur korang tu. Ok dessert ni ade few step je.. Boleh di kategori kan senang tahap kunyah kacang je.Ok jum aku bagi gambaran How to Make this Lovely Lucious dessert ni.

Sile lihat secara ZigZag, bermula dari kiri atas dahulu.


TAK PAHAM JUGAK???? ok2 aku dah serta kan Kekdah2 nye kat bawah ni :-


  1. Ok, mule2 sile slice kek anda dan susun di dalam acuan ( macam dalam gambar tu )
  2. Then kita ambil satu mangkuk( medium size ) yang berisi 3/4 air tu dan di masukkan 6 sudu tepung kastard.(kacau smpai sebati)
  3. Panaskan susu cair bersama- sama 4 sudu gula, biarkan ia mendidih dengan api yang kecil
  4. Masukkan adunan tepung kastard bersama air tadi kedalam susu cair bersama gula yang sedang mendidih tu.(tinggalkan sebentar dengan api yang kecil tadi)
  5. Sambil menunggu adunan kastard tadi, korang boleh siram kek korang tadi dengan air Fruit coaktail korang tu.(hanya basahkan kek ok, bukan tuang semua air fruit coaktail tu.(refer gambar)
  6. Then masukkan sekali buah2 nya
  7. Back to kastard , korang akan nmpak tepung kastard korang akan menjadi likat.
  8. Biar kan sebentar(untuk cool down, tapi jangan lama sngat nnti die keras pulak), Kita buat agar2 pula. ok ikut la agar2 ape yang korang gune. Dan pastinya ada arahan di setiap paket agar2 yang korang beli. Kalau korang beli yang kosong punye flavour terpaksa la ditambah dengan perisa u'Oll sendri. baik beli yang dah ade perisa je then tambah gula je.
  9. Agak-agak agar2 tadi dah mendidih atas dapur, dan adunan kastard dah cool down skit boleh la curahkan adunan kastard tadi kedalam bekas kek tadi.
  10. Then biarkan agar2 yang masih panas seketika , agak2 dah tak panas sangat barulah korang curahkan pula agar2 kedalam bekas tadi.
  11. OK lepas tu, boleh la masukkan dalam peti ais koran,g tggu hingga sejuk dan agar2 tadi keras.


Ok bile selesai je kekdah2 kat atas Trifle korang akan jadi macam ni, takpun lebih cantik dan Gojes dari ni OK. Actulay trifle aku ni buruk skit hahhahahaa, maklum la pesss taimmmm Ok~




kan aku dah kata buruk, So maksure korang cube buat nanti dan trifle korang harus lebih gojes dari ni tau!

Haaaaaaaaa.... FYI even buruk gile, tapi triffle ni bertahan selama sejam je selepas sempurna di dalam peti ais. Sebab????? ok housemate aku makan dengan jayanya.hahaha. agak2 korang nak attend mane2 potluck, buat la bende ni.. konfem kene puji ! hahahahaha. Cube jangan tak cube ~



* ermm nak masak ape lepas ni ek...







10 comments:

  1. pantry aku ade sinki ngn water cooler je deyyy

    ReplyDelete
  2. Sedap nya wan..nak satu!nak satu! x reti ku nak buat...hu3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tgok masak kari hebat je... takkn masak bende senang ni tak reti.

      Delete
  3. besh...t ble ko lek ipo...buat ntok aku ek...cm sedap je...tp trifle ko mmg burok ah..seyes ckp..haha...(buat cantik2 pn..masok perOt gak..winxx)

    ReplyDelete
  4. sally selalu buat time puasa @ time poket penuh...bg sorang 1 dekat office ni...hihihi...

    mmg sedaap !! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah selalu??? mesti tutup mata pun boleh buat ni, saya baru je first time.. hehe sebab tu agak buruk, muahaha

      Delete
    2. salam ziarah..
      waa.. rajin nya masak2.. sukenya... n triffle ni mmg paberet sy... penah wat sekali gak.. x buruk pon triffle tu wlupon 1st time wat..... klh org pompuan yg wat.. hehehe.. tahniah

      Delete
    3. Woooo hebat la tu.. even first time buat tapi jadi elok !

      TUNJUK AJAR KU SIFU ! ( nada Mentor )

      Thanks so much for visiting me :)

      Delete