Hye & Assalamualaikum
Memandangkan harini pun nak quickupdate, sebab masa tak bnyak..... lepas ni teringin nak BW, sbb dah lama tak buat kerje tu... nak Stalk Blog Maria Elena, acaner lepas die khawin, nak stalk Blog Fatin Liyana.. cantik tak die dressup mase wedding abang die, Nak stalk Blog Hanis zalikha.. die buat apa sekarang... hahahaha kepochi nye aku.
HAri ni pun aku nak share cara nak buat Tauhu sumbat yang korang beli kat pasar malam or kedai cik marwan pepagi tu.. kekadang harga die 50sen satu, kekadang Rm segget satu, kekadang 3sengget... *aku pun pelik asal harga tak tetap.
Ok daripada pening2 pikir tentang harga tu.. buat je sendiri... lagi berbaloi, dapat bnyak tapi Kos rendah :)
1) panaskan minyak dan goreng (letakkan sedikit garam dalam minyak, bagi ada rasa tauhu tu sikit )
2)potongkan tauhu tadi kepada 2 bahagia (macam kat bawah ni )
3) Ok untuk buat Lubang ambil pisau dan kelar dekat tauhu tu
4) untuk bahan sumbat.. lobak merah yang sudah dihiris dan tauge. (rebus dahulu sebelum sumbat)
5) Dah rebus sayur tadi.. sumbat la OK!
6) Ok bende ni kene makan dengan sos... kalau nak buat sos ni :-
- Cili merah 5 biji dicincang halus
- Bawang putih 5 ulas dicincang halus
- Halia sebesar Ibu jari dicincang halus
- Masukk semua bahan2 ni bersama segelas air ke dalam periuk
- masak dalam api yang perlahan
- Letak gula, garam , perahan Limau (sikit ) & SOS cili
- Masak sehingga mengelegak.
- Kalau Cair, ambil tepung jagung... bancuh dengan air dan masukkan dalam sos ni. dan biarkan ianya didh sekali lagi.
TADAAAAA TAUHU SUMBAT bersama SOS buat sendiri
OK la.. bye2, Nak BW pulak... ehh jap, nak BW or nak Stalk????? hahahhaah
BTW insyaallah.. for the first time nak sambut new year OUTDOOR tahun ni, selalu depan TV ... tu pun kalau mata aku ta ngantuk... hahahha . SOoo KUCHING here I COme bebeh !
BTW sesape ade Twitter meh la Follow... boleh la kite nak gusip2, maki2, meroyan2 sesama dalam twitter. *Nowday's itu le kegunaan Twitter :P
nak inform ni
ReplyDeletejemput join segmen..mencari entry terbaik 2012
untuk direview..bebas syarat..
http://www.jeritpekik.my/2012/12/segmen-bebas-syaratentry-terbaik-untuk.html
i will hehehe :)
Deleteaku pun sama, hujung-hujung tahun cam gini, macam-macam komitmen nak kena setelkan, nasib bek ok semua...tauhu aku kureng sikit makan, kalau makan pun just nak ambik hati tukang masak tu, penat diroang prepare bahan and masak, takkan tak makan pulak kan...
ReplyDeleteKannn... cepatlah tgah tahun.. #ehhhhh
DeleteKureng???? xpe mane tau org rumah suke.. boleh show Off!
salaw cheff ikhwam
ReplyDeleteTerbaek!!!
wassalam Tirana Aduka
Deletesedap nya... lapar nengok nya..hehe:)
ReplyDeletesinggah sini...:)
Ya rabbi sedap ke???? hahaha.singgah je?? buah2 ke? biskut2 xde ke?? :P
Deletemudahnya 123 nih nak buat
ReplyDeletehaha
456..... Sile Buat :)
Deletemudah dan sedap :)
ReplyDeleteMudah???? ermmmmm hahahahah!
Deleteringkas sgt..tp mls lak nk buat..hehe
ReplyDeleteStandard la..... tapi satu part paling kite rajin "MAKAN" hahaha
Deletesedapnya...
ReplyDeleteTry la :)
Deletemmg selalu buat sbb feveret my mum ni hehehe. TQ sudi jgk KA dlm busy2 ni yek
ReplyDeleteHahaha... KA kan BFF blogers .. haruslahh.
Deletehaaaa yang ni da biasa tlg mak buat.
ReplyDeletelepas ni nak buat sorg2 pula
nak usha resipi sini
sile2 usha.. xsedapjngan marah OK!
DeleteAku dah lama tak mkn tauhu sunbat....
ReplyDeleteDatang sini nak mengucapkan Selamat Tahun baru 2013....semoga persahabatan kita kekal berkekalan
Happy New YEar Back !!!
Delete