October 5, 2012

Layang2 Festival @ BINTULU SARAWAk yuhoooo

Hye & Assalamualaikum

Harini aku nak share benda yang aku dah janjikan dalam entry lepas, iaitu " Layang-Layang Festival @ Bintulu ". Layang2 festival ni memang akan diadakan setiap tahun, jadi bagi penggiat2 layang2 seluruh negara memang akan berkumpul di  festival layang2 tu.

So aku pun taknak lepas kan peluang aku pun  pergi la ke bintulu dengan menaiki kereta aku Si Tam itu.. aku dari tempat aku ni TG.MANIS, bertiga staffmate je. Sebelum tu aku kene singgah di Sibu dahulu untuk ambik seorang lagi kawan yang nk jugak pergi.kira2 4-5 hour la driving hari tu untuk smpai ke Bintulu.. dan FYI info jalan nak ke Bintulu..... boleh menangis kereta2 comel anda, sebab jalan nye tgah diperbaiki..so paham2 je la~  *SUmpah Nyesal.

So sesudah smpai di bintulu, aku pun roger2 la kawan2 yang memang bekerja di bintulu untk tunjukkan Hotel yang kami nak stay 3hari 2malam tu. So terus la aku dibawa ke "Kintown"


SILE BUAT TEMPAHAN SEMINGGU OR 2MINGU SEBELUM NAK DATANG KE FESTIVAL LAYANG2, SEBAB HOTEL KEBANYAKANNYA AKAN PENUH WAKTU FESTIVAL TU.

OK la hotel die Best cume agak kecil sikit, walaupun hotel nye biase jer, tapi nak masuk bilik pakai Card Ok, kau ade? hahaha. Tapi satu je aku tak suke, BIntulu ni banyak burung walid, so paham2 la... kereta anda akan menjadi Jamban burung secara tak langsung *refer gmbar kanan bawah sekali. Kalau aku dapt la burung2 yang melepas tu, siap aku goreng hangus2. * Xpaham kenapa ade pos manja kat tgah gmbar tu ~

Malam tu aku dibawa oleh Tour Guide yang tak berbayar*kawan.. untuk makan di Samudera ape ntah.. untuk makan malam. Aku tak nak review sebab gile sakit hati dengan  kedai tu, tunggu air Sejam, tunggu makanan nak dekat 2jam.. so tak kuase aku nak glamourkan kedai macam tu. Cume kedai tu cantik la... *so aku tertipu.

Ok bagi mengubat hati yang lara kawan aku pun bawa lah aku pergi ke pesta tanglong... Excited OK, maklum le takpernah lagi aku pergi pesta tanglong ni... kalau kat semenanjung kan susah nak dapat pesta2 macam ni. Sesudah smpai kat pesta tanglong.........* bunyi cengkrik...

Terselit juga gmbar2 Model tak berbayar. *maaf sekiranya menjelikkan hahahah

OK SUMPAH BOSANNN ahahahhahah.. aku nak gelak je smpai sana, ini ke pesta nye??? aku ingat ade la tanglong yang terbang2 tu.. aku pun layan je la.. jalan2 snap sana sini...aduhai sedih nyeee. aku harap festival layang2 esok ok la.* BTW nanti aku share pesta tanglong @ SIBU besttt gile.. OTw balik dari bintulu aku nmpak pesta tanglong kat sibu, terus aku stay semalam kat sibu dulu untuk tengok pesta ni.. nanti ok!



Next day, hari yang aku tunggu2.. Layang2 festival, ohhhhhhhhsemmm gile view2 hari tu, 


best gile tengok langit penuh dengan layang2 warna warni and berbagai bentuk.. nmpak tak gambar kiri bawah tu,barney Ok .. kau ade?? . actualy bnyak lagi bentuk ini cuma sebahagian. cuaca pun ok2 je haritu. Dekat festival tu juga ... bnyak layang2 yang dijual untuk pengunjung bermain bersama. So aku takkan  lepas kan peluang cenggitu, berbekal kan skill yang mantap yang pernah aku guna masa main layang50sen "power rangers" mase kecik2 dulu.aku pun join... barulah berbaloi datang jauh2.

Jum cari layang2.. gile bnyak pilihan, rambang mata ok.. so aku tertarik dengan yang satu ni, colour die yang warna warni. kawan aku sorang ni beli layang2 duyong(siap ade ekor duyong, menangis tengok*xpaham gak konsep.. sorang lagi ni beli layang2 macam payung terjun*lagi xpaham.


OK ade cerita sikit pasal layang2 aku tu...aku beli yang paling mahal antara kawan2 aku tu * show off sikit. dengan harapan layang2 aku tu dapat membelah awan dengan bangga dan angkuhnye(barang mahal kann mesti lah kualiti lagi bagus)...... dengan skill yang aku ade aku yakin aku boleh membelah awan bersama-sama layang2 aku.. *jngan muntah dulu dengan sikap aku yang ohsem ni

  • 1/2jam pertama : semua layang2 tak naik2... *hampeh
  • 1jam selepas     : layang2 payung terjun kawan aku.. tu ha dia tinggi gile dah terbang, yang aku dengan layang2 ikan duyong  sorang lagi tu masih terbang2 manja.
  • 1jam 1/2 selepas tu : layang2 duyung pulak beraksi dengan bangga dan megahnye di awan....aku????? ermmmmmmmm masihhhhh
  • 2jam selepas tu : aku duduk tengok layang2 kawan aku terbang.. *layang2 aku terkulai layu di jalanan

*moral value kesah ni adik2 : jngan sesekali ade riak dan angkuh dalam diri untuk melakukan sesuatu. dan satu lagi, xsemestinya barang yang mahal tu mampu menjamin kan kualiti yang baik.. - sekian -

Ok la smpai sini je aku story kesah aku dan layang2... insyaallah kalau tahun depan aku masih berkhidmat di Borneo ni akan ku gagahkan diri untuk pergi lagi tahun depan . BTw ade few tempat makan yang aku nak share masa aku pergi bintulu ... insyaallah next2 entry ok! BYE2

               

11 comments:

  1. alahaiii..tak nek2 la ni mkne ye layang2 ikhwan.sabor jela :) but nice la pegi..sronok klu men ramai2 ni..tgk je dh best lg klu men :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yupp .... bile naik pun cepat je die turun balik. menci!!!! hhahaaha

      Delete
  2. haha knp xnaik?angin xbyk ke?haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Angin x bnyak Hape... salah buat kotttt hahahaha

      Delete
  3. Posing manja giyu...hihihi.
    Nak naik layang2 senang...kalau tak naik....kita kena naik angin...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. manja kan3???
      * dah habis angin dah naik.... teteeeeeeeeeeep jugak tak naik. !!

      Delete
  4. Replies
    1. aik.......................... ....,,,.......!!!!. Kat sini bro x blas komen kesuma angsana dan .....
      Bz erk... Cari resepi..ahaks....

      Delete
    2. hahahha sory2 terlepas pndang ~ :D

      Delete