September 27, 2012

Sambal Mangga Muda

Hye & Assalamualaikum

Memandangkan aku akan berliburan untuk tiga hari di Bintulu, so aku update la untuk cover 3 hari akan dtang yang aku xdpat nak Update. Selama setahun duduk sarawak ni..kesana kemari dah aku pergi, kira ok la aku kene campak kat sini .. boleh jalan2 tgok tempat orang.

Entry ni nak kongsi Resepi kat atas tu.. Actualy bukan aku yang buat, Family kawan aku yang buat.. tapi die bagi aku dan kawan yang lain rasa. Dan aku suke makanan2 yang instant2macam ni.. kerabu,pecal dan sewaktu dengannya, lagipun aku kan tekak kampungan sikit..tapi kalau  agak2 nak omputih sikit I Love salad.


Sambal Mangga
* Kau Ade??

Ni la rupe sambal mangga tersebut..yang sebelah kiri tu sambal, sebelahkanan pula hirisan mangga muda.. Ohh I Lebb it !. Kalau nak makan benda ni, haruslah kacau2 dulu then baru serve kat tetamu.



So kacau2 bagi sebati then baru la NGAP !!. FYI kiteorang bawak benda alah ni pergi kedai makan, sebab malam tu makan kat Luar je.. gile selambe.

Bahan2 yang perlu ada nak buat bende alah ni :-


  • Mangga Muda
  • Pusu'/ ikan bilis (dicuci )
  • Bawang merah 
  • Bawang putih
  • Cili
  • Belacan
  • Garam



Kekdah2


  • Ambil semua bahan2 diatas kecuali Mangga, dan tumbuk kesemua sehingga Lumat.
  • Hiris kan mangga muda menjadi hirisan halus

Aku rasa, sambal ni lebih kurang macam sambal machang yang mak aku buat la, cume yang ni aku lebih suke makan macam tu je, ala-ala salad.. sebab masam2 , rangup mangga dan pedas2 skit. Nak tengok hasil selepas digaul sebati tadi???



Sambal Mangga Muda



Aku suke benda alah ni, first time makan.. enak dimakan begitu saja. huhuhu. Ok la Nak tido excited nak Travel ke Bintulu esok.. 5hour Driving, hope everything goes well. Actualy aku nak berjimba-jimba kat Bintulu ni sebab ada pesta layang2 dimana setahun sekali diadakan.. tahun lepas aku dah terlepas.. tahun ni aku mesti pergi. ok la BYE.. insyaallah akan ku update Entry Pesta Layang2.

14 comments:

  1. pergh meleleh kot tgk nih...hehhe

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Amik tisu ni, lap sikit.. air liur tu.. teheeee :P

      Delete
  3. Replies
    1. Bolehla kot... sebab takde name formal pun :)

      Delete
  4. Replies
    1. TA.. bukan saya ... family kawan. ! *hanya berkongsi

      Delete
  5. cap2x..terliur habis aihh..sya slalu buat kerabu ulam je...

    try cuba ulam kerabu nie plak..
    http://wadahberbicara.blogspot.com/2012/05/kerabu-ulam.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owhh saya suke kerabu.. lagi2 kerabu kerang :)

      Delete